В Англия е коронован за крал Хенри VIII. Той е един

...
В Англия е коронован за крал Хенри VIII. Той е един
Коментари Харесай

На този ден: Започва Берлинската блокада

В Англия е  коронован за крал Хенри VIII . Той е един от най-скандалните крале в историята на британската корона. Той се дами общо 6 пъти и даже обезглавява една от дамите си Ан Болейн. Той остава в историята и с доста значими исторически събития. По време на неговото властване е извършена Реформацията, която той преглежда като значимо средство за подсилване на абсолютизма и кралската хазна. През 1534г. скъсва връзки с папата и е провъзгласен от Народното събрание за глава на британската черква, която резервира католическите обичаи и слага началото на англиканската черква.
Прочетете още
През 1547 г.  огромен пожар унищожава цяла Москва , което съгласно слуховете се дължи на въздействието което имат върху младия цар Иван Грозни неговите родственици по майчина линия, и в частност баба му Анна Якшич.

През 1901 година открита е  първата независима галерия на 19-годишния Пабло Пикасо в Париж,  което е началото на неговата международна популярност. Пикасо се занимава се с живопис, керамика, колажи, графика и т. н. Той е извънредно работлив художник. Неговото творчество минава през доста и разнообразни интервали. Създател е на кубизма (заедно с Жорж Брак), минава през сюрреализма, само че остава един от най-големите художници, повлияли извънредно доста развиването на изобразителното изкуство на XX век. Пикасо умира през 1973г. на 91-годишна възраст.


Киев

През 1934г.  столицата на Украйна е преместена от Харков в Киев . След като Украйна афишира своята самостоятелност от Съюз на съветските социалистически републики Киев остава става още веднъж столица на общината. 

През 1947 година за първи път е регистриран публично отчет за поява на НЛО и е употребен термина летяща паница. 

През 1948г.  стартира Берлинската обсада . Съюз на съветските социалистически републики блокира придвижването по земя сред Западен Берлин и Запада. 

Съветският съюз, окупирал източните провинции на Германия, блокира достъпа към окупационните зони в Берлин на Франция, Англия и Съединени американски щати по шосе, посредством железопътен и речен превоз. С този акт Съюз на съветските социалистически републики цели западните му съдружници да се откажат от окупационните зони в Берлин, който напълно е обграден от руската окупационна зона. Изолираното милионно население в 3-те откъснати окупационни зони е обречено на ограничения или политически отстъпки от 3-те окупационните сили.

Франция, Англия и Съединени американски щати в продължение на 11 месеца организират впечатляваща филантропична акция, като провеждат по този начин наречения Берлински въздушен мост от другите им окупационни зони в Германия към Берлин. В интервенцията за транспорт на снабдяване вземат участие водачи и самолети от няколко страни. Полетите са реализирани до летище Темпелхоф, а английски водосамолети кацат в река Хафел в берлинския регион Кладов. Обработвани са приблизително по 5000 тона товари на денонощие и увеличението на доставките се спъва от невъзможността да бъдат обработени самолетите.

През 1981г. публично е открит Хъмбър Бридж (САЩ, 2220 м) –  най-дългият провесен мост в света през идващите 17 години . През тази година върхът за най-дълго провесен мост беше строшен от португалски мост край градчето Арука в северната част на страната и е дълъг 516 метра. То се извисява на 175 метра над река Пайва, в парк, предпазен от UNESCO.

През 2007г. открита е мултифункционалната зала O2 сцена в Лондон. В момента това е най-популярната зала в британската столица и в нея се организират разнообразни спортни, културни и музикални събития. 

Днес рожден ден чества българската певица  Петя Буюклиева  и аржентинската футболна легенда и състезател на Барселона  Лионел Меси


Лионел Меси

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР